An Attic With Eclectic Personality House

The building is newly built but the structure, the style, the materials used are inspired by those of the old Lombard farmhouse on the surrounding territory: a successful integration of old and new, thanks to the use of some recycled materials. dominant characteristic of light volumes is the sloping roofs with wooden beams and planks. In the apartment of 140 square meters, the furnishings and architectural solutions alternate, in a perfect fusion, traditional and modern features. To accommodate particular situations in the distribution and identify the functional areas, it is aimed at partitioning elements “flexible”, less binding and invasive: as the through fireplace in the middle of the living room and the curved booths for the kitchen. The furniture is played with a mix of contemporary and classic style with country-chic notes.

living-room-design_contemporary-living-room_white-sofa

In the living room open space, the only dividing element is the central fireplace: not interrupted in any way so the continuity of finishes: the cover with exposed beams and the floor in polished oak parquet. The predominance of the wood makes the room warm and welcoming environment. A plasterboard structure based on designs provides the support surface for the TV and beside a column with shelves EXPOSED objects. In front, illuminated from above through skylights, they are arranged on a sofa upholstered in white fabric and coffee table on wheels designed by Gae Aulenti (FontanaArte). Next, the coffee table with glass top Eileen Grey (ClassiCon).

The fireplace in the center: separating, furnishes and heats to divide the living room into two areas while maintaining open passages and direct visual communication, has been made to design a spectacular central fireplace, entered into a “casing” oval plan. The through hearth is accessible via a party is the other part of the room.

How it’s done
The fireplace has been installed along the dividing line demolished dividing the two existing units. The implementation was facilitated by the fact that there was already, at that point, the preparation for the chimney that leads to the roof. The structure of the fireplace is in masonry (brick), but a similar result could also have been achieved with other materials, for example the gypsum that enables the dry construction. The fireplace is encased in a one-piece metal sided, deep about 70 cm, closed on both sides by sliding thermal glass. In these models, “closed” the yield is greater than the open fireplaces, which have high levels of wastage. Around the fire were made of a base and a frame marble describing the size of the box; the “framework” effect is reinforced by the painting in gray above and under the stove.

The chimney
In the design of a fireplace, the section of the duct for evacuation of the fumes constrains the choice of the hearth and, consequently, the sizing of the whole structure. The power, and therefore its ability to heat, must be in fact directly proportional to the measures of the chimney (which can hardly be changed). Only by maintaining the correct ratios you can ensure a good draft and a good thermal efficiency.

living-room-ideas_white-sofa_center-fireplace_wooden-floor

In a second living room conversation area it was arranged on the other side of the through fireplace. The two sofas upholstered in light fabric and arranged at an angle (of Minotti) with central table you add a large surface on a design that takes advantage of the height of the sub-window, and it is necessary also used as an extra seat.

corner-roome-design_indoor-plant_white-wall-design_rustic-ideas

The living room is divided from the sleeping area by a sliding door inside the wall, lacquered wood with glass panes. The corner of the room and the French doors in walnut, the depth of the niche is emphasized by light gray painting with a soft contrasts that is also taken on other walls of the environment. Above the Empire console with marble top, a picture of Mario Tozzi.

PROJECT IDEA: The rounded wall that shields

Between the cooking area and the living it has been made to design a composite structure: a masonry curved wall, with a maximum of about 250 cm high and 160 cm width, flanked by a higher wood niche that frames and contains, towards the kitchen the freestanding refrigerator; the finish is in vertical stripes, with a clear reference to the seaside cabins. The booths rounded, floor fixed, in this case is a perfect solution to direct paths and to “give” the shape of the kitchen table. It is designed by providing on the vertical surface two rectangular openings: in each of these there is inserted a cubic frame in wood that protrudes on each of the two sides and is secured centrally within a satin glass sheet. Between the two environments, you are so provided two “internal windows” which allow to filter the light and also offer comfortable supporting surfaces of the one part and the other part.

dining-room-design_glass-table-hanging-down-lamp

Due adjacent areas of living are dedicated respectively to the kitchen and dining area: the project idea and to separate the spaces, but not quite. The objective was achieved through partial dividing structure, partly in wood and partly in masonry. The floor of the living area is conformed by a parquet in oak slats placed to run that give continuity to the space.

dining-room-design_attic-dining-room_glass-dining-room

The dining table is placed in full light by the window: a rectangular pattern with essential structure and tempered glass, complete with tubular steel chairs (Juliette Baleri Italy), just read. The pendant light is the Romeo Moon S model of Flos.

The kitchen is connected to the living room through an open room. The passage of light and the direct communication between the two environments are also ensured by the choice of a dividing structure at half height. kitchen is connected to the living room through an open room. The passage of light and the direct communication between the two environments are also ensured by the choice of a dividing structure at half height.

kitchen-design_stainless-kitchen-set

A compact steel monoblock, which integrates the washing and the cooking area, is the main element of the kitchen; the exhaust duct of the hood, left exposed, adds an additional high-tech connotation environment. In the cooking area, oven, hob with cooker and hood are integrated into freestanding block against the wall (Boffi). Side, the niche inserted refrigerator is a model side by side, with refrigerator and freezer compartment vertically side by side (General Electric).

contemporary-bathroom-design_rustic-bathroom-ideas

The choices of furniture help to give an impression to the bathroom retro: starting with the coating in white tiles with texture aged by internal veins and bordered on top by a drawn-end. The sink area – a marble rectangular model – uses the length of the room with a mobile hanging unit topped with a full-length mirror. Beside it hung a large mirror with the frame of the ‘700 wooden carved coated gold leaf, which adds an unusual environment known but very decorative. On the surface of the counter, built on a design in marine plywood painted white, stands a marble basin in square shape, with steel mixer installed on the board. Above, the mirror the entire wall is illuminated from above by a fluorescent tube. A panel under the antique mirror has a heated towel rack (Irsap) connected to the heating system.

glass inserts to give more light

On the wall between the living room and the bedroom, before the “curve” it was made a vertical cut of rectangular shape, closed by a fixed glass panel. In this way the room can also get light from French doors that opens into the living room, right in front; the glass satin finish, however, assures the necessary privacy between the two spaces. For the same purpose, ie to increase the natural brightness, the choice also contributes, for access to the room, of a sliding door with glazed panel.

The insert on the wall, made about 15 cm from the ground in the partition, already completed masonry (thickness 12 cm) size L 40 x H 180 cm: the cut is made even sharper focus by the white frame around the glass, in contrast with light gray painting of the wall surface. Above, the presence of a light source (applique plaster) facing the extension high visually the luminous effect of the cut.

bedroom-ideas_contemporary-wooden-chair_white-bedroom-design

Even in the bedroom ceiling with exposed beams exceeds the ridge point five meters: in the master bedroom light projected upward highlights and values ​​the heights. In the choice of furnishings alternate classical and contemporary ideas, supported on a neutral background which lightens the overall effect. In the master bedroom, to the textile bed covered in opaque white (Flou) have approached high walnut bedside tables, rustic style; contemporary line instead of the bedside lamp with a metal rod. The parquet and skirting framing the perimeter are oak. The seat Senorita Livares is the work of Marco Baronti. Leaning against the wall beside the bed, the chair-sculpture with sinuous lines was made by a cabinetmaker with matching two contrasting shades wood – mahogany and maple – which intersect in the structure.

family-room-ideas_center-pillar-fireplace_rustic-modern-house

The project plan

The house, which integrates two buildings initially independent, has a rational division of day space than the rooms. Studied with particular attention also the position and the functionality of the numerous service rooms.
The night area is the home to the two opposite sides, left and right of the stay to the left of the entrance, there are single bedroom, study and bathroom, distributed by a small hallway which also acts as a filter with respect to the living.

The entrance opens directly onto the living room open plan: the unique environment is the result of the demolition of the wall that divided the two existing units; the central chimney is the only separation element.
The dwelling living area is lit by three French doors overlooking open galleries: two on one side and one on the other. The irregular shape of the environment is determined by protrusions and recesses in correspondence of the window frames.

The master bedroom is introduced by a hallway that also distributes the laundry room, bathroom and closet; the walk-in closet, lit by a small window that looks out on the balcony loggia, is instead accessed directly from the room. Between the living and sleeping areas, the rounded wall bounding the master bedroom directs the path and saves space thanks to the absence of corners and edges.

home-ideas-plan

home-plan-design

Project: arch. Marco Parmeggiani Nivolto of Giussago (Pv) studio
Photo: Adriano Pecchio

Leave a Comment