Mediterranean Atmosphere For The Restoration Of A farm House

In an agricultural complex, not far from Palermo, in the area of ​​Alia, four small buildings previously used as warehouses and outbuildings service were combined with each other and extended, obtaining a comfortable living space on two levels. Project theme is the recovery and preservation of the original features, in respect of the landscape and history of the place. Improving the energy efficiency of the building and architectural solutions have gone hand in hand with the choice of environmentally friendly materials. A wrap impressive, highlighted in different environments also by the essentiality and elegance of the finishes and furnishings.

living-room-design_farm-house-ideas_stone-wall

From the courtyard through an arched doors, the entrance opens directly onto the living area. On stoneware stone effect floor background stand out the traditional forms of the sofa with fabric flounced and chair without arms; both are of workmanship.

upper-floor-room_white-stone-case_medditerranian-house

roof-design_glass-window-roof_farmer-house-ideas

Roof windows have been added to increase the natural brightness of the rooms so they can also enjoy the light from above. Each of the skylights is equipped with electrical control for opening and closing and shading systems, always in electrical operation. It was also remade the outer mantle of insulation between the roof tiles of the roof and the wooden floorboards.

big-balcony-design_wooden-floor_farm-ideas-house

The constant dialogue between internal and external, is also ensured by the large terraces of staggered dimensions that surround the house, expanding the living space.

stone-wall_wooden-stair_wall-hanging-stair

The ramp that leads from the living on the first floor is formed by steel steps cantilevered in the perimeter wall the starting landing is a wooden platform that raises up to approximately 50 cm of the floor portion.

glass-door_wooden-stairs_black-ceramic-floor

The wooden exterior staircase (pictured right, behind the glass) leads from the atrium instead of the ground floor to the solarium.

materials in harmony with tradition

The original buildings were expanded using the new parts of the same type of local stone. The walls have thicknesses such as those pre-existing high, even higher than 60 cm, to ensure good thermal inertia. Interior finishes of the walls, the lime plaster, natural and breathable, alternating with surfaces where the stone is instead left rough, exposed an aesthetic appeal to the history and tradition of the place. This essential style, in harmony with the landscape that surrounds the house, is also evident in the choice of oak flooring finished oil for a nature effect, the protagonist wood in roofs and pavement terraces.

bedroom-design_ceiling-window_wooden-floor_stone-wall

The master bedroom in the attic, facing environments on the floor below, enjoys plenty of light thanks to the sequence of three skylights cut into sloping. The brightness is multiplied by the white finish of the beams and wooden dell’assito.
The double bed with no headboard, consisting of two singles put together networks, rests directly to the painted metal railing that borders the overlooking the living room; side two simple white tables as table tops. Protagonist of the environment is above the background the rough stone wall and the wooden roof structure. The skylights are the model GGU Integra VELUX Electric.

Thus improves energy efficiency

The house is located in an area with very hot weather in the summer and mild in winter. The renovation was an opportunity to improve the thermal comfort, thanks to a natural ventilation system, used since ancient times in many Mediterranean homes. Even the high chimney of the fireplace, distinctive feature of the building, has a key role in promoting air circulation.

The renovation of the buildings is based on criteria of sustainability and energy efficiency, with the aim to improve comfort and reduce fuel consumption and pollutant emissions. The interventions concerned both the exterior of a building and its internal focus was on more effective insulation of the roof with a strong thermal and acoustical inertia, renewal of the technical installations and installation of high-performance windows. For the large windows that open along the perimeter walls and the sloping roof selective glasses they have been used that enable the capture of winter rays and protection from summer ones, helping to ensure optimal thermal comfort. Roof windows with motorized opening system allows the recovery of heat; protected by special shielding also eliminate excess heat in the interior (they are part of the natural ventilation system shown in the diagrams below).

velux

mediterranean-farm-house-design_white-home-ideas

The ventilation system

mediterranean-home-plan_air-flow-design

The inside temperature setting is based on a current circuit which allows fresh air to enter and hot air to escape to that, following the paths indicated in the diagrams of the left. The system benefits from the mouth of the chimney, the micro-ventilation of the roof and the central atrium, which creates a gray area inside the house.

home-air-flow-plan_home-farm-design

farm-house-design_out-view-house

THE PROJECT

On two floors, with a total area of ​​just under 200 square meters, the house has been completely re-designed the new layout has resulted in environments as open as possible, with smooth transitions and organized service areas.

home-design-plan

First floor

The upper floor, smaller (75 square meters) and accessible by a ramp, overlooking a side on the day the area below and has two double bedrooms, each with bathroom for exclusive use.
An independent solarium, at the same level of the first floor is accessible via an outside staircase that goes from the atrium to the input level.

home-farm-mediterranean-plan

Ground floor

At the entry level, about 120 square meters, the two main areas are the living room and the kitchen, which is also complemented by a convivial area. They have obtained an independent relaxation lounge, two bathrooms and a laundry room also used as a storage room.

Project architects Eliana Maria Madonia and Barbara Salemi
Photo Alberto Parise and Santo Eduardo Di Miceli

Leave a Comment