The house of 60 square meters doubles exploiting the attic

living-room-design_red-sofa-ideas_wooden-wall-bookcase_single-black-nap-chair

The conversation of the living area, in full daylight, focuses on color contrast between the light backgrounds and furnishings in bold shades. Covered with red fabric on, the custom sofas two seats are complemented by the LC4 chaise longue black leather Le Corbusier, Perriand, Jeanneret (Cassina collection – The Masters); It is Eileen Gray (Classicon) on a side table, steel and clear crystal. At the center of the wall they are arranged symmetrically with a set of cantilever shelves in wenge finish (Tisettanta); the base has been realized a brickwork bench that runs the full length offering a wide and deep table top, covered in glass.

dining-room-design-wooden-dining-room_attic-dining-area-ideas

Living in the central area, between the dining and living room, it is furnished with two chairs in black leather, the LC2 model, designed by Le Corbusier in 1928 (Cassina collection – The Masters). Along the wall is installed the structure of the chimney: the fireplace is a monoblock of EdilKamin protected in front by a thermal glass. Prefinished oak planks painted white with open pore technical play seamless floor: with this type of finish the surface appears dull and aged, as covered by a light haze, but with the wood grain visible.

Pillars to mark the paths

The thin vertical elements in the living do not have a supportive function but have been arranged in a specific sequence
in order to scan the areas and identify the steps between different environments, while maintaining the open space. The pillars are square with 25 cm sides: their structure, light and hollow inside, provides a metal perimeter frame to which are fixed, on the four sides of plasterboard panels. The surfaces, covered with gauze fabric – non-woven, were then smoothed with plaster and painted white as the walls.

An eclectic mix defines the interior

The open living area is divided into sectors, each shielded by pillars. This favored the composition of zones exposed but somehow separate, also underlined by the provision of ground mats. A scan that is reflected on the choices of style, where modern upholstered chairs and accessories are combined in the most classic design ‘900, while in the dining prevails a decorative floral taste that is accompanied by antique furniture. Designed as a connecting element between the spaces along the wall it was realized a plasterboard structure containing the fireplace hearth and up hides the chimney flue. Of the left it has been created a second identical volume which, in addition to drawing the fake niche, gives the possibility of obtaining, in the lower part, a storage compartment closed by a glass window.

The dining area is furnished with a dining table from the end of ‘800 Tuscan – restored and painted white – complete with classic chairs with cushions in flowers; and roses are also the subject of the print hanging on the wall. The environment is directly connected to the garden with a large sliding glass: like the other windows on the ground floor, all made from scratch under renovation, has the anodized aluminum frame and double glazing low-emissive security.

kitchen-home-design_attic-kitchen-ideas_corner-kitchen-design_stainless-wooden-kitchen-appaliances

The kitchen, furnished with a composition in white finish of Varenna Kitchens, is complemented by an artisan belief ‘900 that the lift formed by ceramic drawers of various sizes.

equipped passage

Upstairs the master bedroom and the boys are connected by a corridor with the disengagement function. At the center of the path, whose performance is highlighted by the easy installation of parquet flooring, the volume of the stairwell is shielded by a wall structure that completely hides it from view. The depth of this element has also been exploited to insert a double drawers realized on design, also obtaining a supporting surface at the top. If in other environments the lighting is mainly obtained by spotlights recessed ceiling or localized in the niches, for the disengagement and the scale has been chosen instead a suspension: protected by a curved opal diffuser, it produces a diffuse light facing upwards.

home-corridor-design_attic-corridor-ideas

home-hall-design_attic-hall-ideas_white-home-design_indoor-plant

At the top level the corridor that connects the rooms also disengages the bathroom, access to which is across from the stairwell. In this environment the height of the view object is exploited to insert a mobile suspended in wenge finish: made to size, is formed from two separate elements, joined together by a top with the washbasin, a shaped model of Ceramica Flaminia. The walls are finished with stucco with a Sikkens product.

bathroom-design_wooden-dark-table-basin_white-washbasin-design_wide-window

In the bathroom, stucco finish

Unlike the other rooms of the house, where the walls are trimmed with plaster and painted with white emulsion paint, in the bathrooms was instead used a synthetic stucco that provides more moisture and water protection. It is a product that, using a spatula in 2-3 coats, allows to obtain a surface to slightly cloudy effect, smooth to the touch, gloss or matt finish in the finish. To improve the waterproofing is required, however, a final wax, which must be periodically restored.

garden-design_wooden-table-garden_attic-garden-living-area_outdoor-living-design

The house is surrounded by a garden, with habitable spaces scattered around the perimeter, highlighted by the coating on the floor in natural stone. The outdoor dining area was settled at the balcony that partially covers.

The project that increases the space by adding a level

The single-family dwelling, a long narrow plant, has been restored by the recovery of the attic spaces to get a second floor living space for the bedroom. This was possible by demolishing the existing pitched roof, raising walls so that a height of 270 cm and then closing with a new cover, this flat vault. On the ground floor, all previous divisions have been eliminated in favor of a single room with double living room and dining area that are followed interspersed with vertical dividers; the kitchen instead is an independent local. Centrally located, a scale that develops U leads upstairs. Upon arrival, a small hallway on the right introduces the master bedroom; the left two through rooms that house the rooms of the children.

Ground floor

attic-first-floor-plan
1 Input
2 Living Room
3 Fireplace
4 Pillar
5 Dining area
6 Kitchen
7 Scale

Upper floor

second-floor-home-design-plan
1 Scala
2 Corridors
3 Bath
4 Double
5 Single room

Project: Study Giovanni Cattaneo
Photo by Cristina Galliena

Leave a Comment